Hubert H. Humphrey Burs Programı Başvuruları Başladı

Türkiye-Amerika Birleşik Devletleri Kültürel Mübadele Komisyonu, bilinen adıyla Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu, Türk ve Amerikalı üniversite mezunları, araştırmacılar ve bilim adamları arasındaki eğitim ve kültürel değişim programlarım desteklemektedir. Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu 1949 yılında Türkiye ve ABD arasında imzalanan ikili bir anlaşma ile kurulmuştur, ve bütçesi iki ülke hükümetlerinin katkılarıyla sağlanmaktadır. Komisyonumuz, Türkiye Cumhuriyeti ve Amerikan vatandaşları arasındaki karşılıklı anlayış ve saygıyı, kültürel değişim yolu ile güçlendirmeyi amaçlamaktadır.

Hubert H. Humphrey Burs Programı bir diploma programı olmayıp, kariyerlerinin ortasında, kamuya hizmet veren bir kurumda çalışan, liderlik özelliklerine sahip ve profesyonel gelişime açık yönetici, planlamacı ya da uzmanların başvuru yapabileceği bir burs programıdır. Programın akademik ve profesyonel gelişim olmak üzere iki yönü bulunmaktadır. Humphrey bursiyerleri, misafir edildikleri üniversitelerde takip ettikleri lisansüstü seviyedeki özel çalışma programlarının yanı sıra, mesleki ziyaretler, konferanslar, eğitim programları ve en az 6 haftalık stajı kapsayan profesyonel gelişim faaliyetlerine katılırlar.

Bu program için aşağıda belirtilen alanlarda burs verilmektedir:

Kalkınma
•Tarımsal ve Kırsal Kalkınma
•Ekonomik Kalkınma/Finans ve Bankacılık
•Doğal Kaynaklar, Çevre Yönetimi ve İklim Değişikliği
•Şehir ve Bölge Planlama

Demokratik Kurumsallaşma

•İletişim/Gazetecilik
•Hukuk ve İnsan Hakları
•Kamu Politikası Analizi ve Kamu Yönetimi
•İnsan Kaçakçılığının Önlenmesine Yönelik Politikalar ve Uygulamaları
•Teknoloji Politikası ve Yönetimi
•İnsan Kaynakları Yönetimi

•Eğitim Yönetimi, Planlama ve Politikası
•Yüksek Öğrenim Yönetimi
•Yüksek Öğrenim Seviyesinde İngilizce Öğretimi

Halk Sağlığı

•Halk Sağlığı Politikası ve Yönetimi
•HIV/AIDS ile Mücadele Politikaları ve Korunma Yöntemleri
•Madde Bağımlılığıyla Mücadele, Tedavi ve Korunma Yöntemleri

Ağustos 2020’de başlayacak olan bursun süresi bir akademik yıldır. Program başlamadan önce bursiyerlerin, program yetkilileri tarafından uygun görüldüğü takdirde, İngilizce düzeylerini yükseltmelerine ve Amerika’ya uyum sağlamalarına yönelik 16 haftalık yoğun İngilizce programına katılmaları gerekebilmektedir.
Humphrey Burs Programı’na seçilenlere, gidiş-dönüş yol masrafları ile ABD’deki öğrenim ve yaşam giderlerini karşılamaya yetecek miktarda burs ve sağlık sigortası sağlanacaktır.
Bursun karşılığında zorunlu hizmet yoktur; ancak bursiyerlerin ABD’deki programlarını tamamladıktan sonra, ABD J-1 vizesi kuralı gereği, Türkiye’ye dönme zorunlulukları bulunmaktadır.

Başvuru Koşulları

•Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak şarttır. Amerikan hükümeti tarafından verilen Yeşil Kart ya da Amerikan vatandaşlığı olan adaylar bursa başvuramazlar.
•Üniversite veya 4 yıllık bir yüksekokul mezunu olmak gereklidir.
•Son başvuru tarihinde 45 yaşından büyük olmamak gereklidir.
•İyi derecede İngilizce bilmek gereklidir (TOEFL iBT puanı en az 71 olacak düzeyde). İngilizce düzeyi iyi olmayan (TOEFL iBT puanı en az 42 olacak düzeyde) nitelikli adayların program öncesinde uzun süreli İngilizce eğitimi programına katılmaları şartı ile programa aday gösterilmeleri mümkündür. (Başvuru aşamasında herhangi bir sınav sonuç belgesinin verilmesi zorunlu değildir.)
•Kamu kuruluşlarında, kamu hizmeti veren özel sektör veya sivil toplum kuruluşlarında yetkili bir konumda yönetici, planlamacı veya uzman olarak halihazırda çalışıyor olmak gereklidir.
•Uzmanlık sahibi olunan alandaki politikaları yakından takip etmek; bulunulan kurum, şehir, bölge ya da ülkede, iyileştirmeye yönelik politika değişikliklerine katkı sağlamak gerekmektedir. Yapılan çalışmalar başvuru formunda detaylandırılmalıdır.
•Başvuru yapılan alanda, Ağustos 2020 tarihinden önce, en az 5 yıllık tam zamanlı iş deneyimi sahibi olmak gereklidir.
•Ağustos 2020 tarihinden önceki son beş yılda, 6 ay veya daha fazla süreyle ABD’de bulunmamış olmak gereklidir.
•Ağustos 2020 tarihinden önceki son yedi yıl içinde, bir akademik yıl veya daha fazla süre ile ABD’de bir lisansüstü eğitim programına katılmamış olmak gereklidir.
•Yönetim görevleri olan öğretim üyeleri ve araştırmacılar bursa uzmanlıkları dahilinde başvurabilirler. Başvurulabilecek program alanları için lütfen "Burs Detayları" sekmesini inceleyiniz.
•Yönetim görevleri olmayan öğretim üyeleri ve araştırmacılar sadece “Madde Bağımlılığıyla Mücadele, Tedavi ve Korunma Yöntemleri” ve “İngilizce Öğretimi” alanlarında başvuru yapabilirler. Bu kişilerin, yukarıda belirtildiği gibi, alanları ile ilgili politikaların iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapması beklenmektedir.
•Üniversite seviyesinde görev almayan öğretmenler Humphrey Burs Programı’ndan yararlanamazlar.
•Uzun süreli olarak yurt dışında görev yapmamış olan adayların başvurması teşvik edilir.
•Kadın adayların başvurması teşvik edilir.

2020-2021 akademik yılına yönelik yapılacak Hubert H. Humphrey Burs Programı başvuruları için son başvuru tarihi 17 Temmuz 2019'dur.

Hubert H. Humphrey Burs Programı ile ilgili detaylı bilgi ve başvuru için Tıklayınız.