Makine Mühendisliği Bölümü Öğrencilerimiz Sektörde Uygulamalı Mühendislik Eğitim Çalışmalarını Tamamladılar

Makina Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencileri Çorum Organize Sanayi Bölgesinde bulunan işletmelerde uygulamalı mühendislik eğitimi stajı yaptı.

Üniversitemizde, Mühendislik alanlarında lisans eğitimi alan öğrencilerimize, mezuniyet sonrasında iş bulmaları açısından bir adım öne çıkaracak önemli bir eğitim modeli olan “Uygulamalı Mühendislik Eğitimi Stajı” uygulanıyor.

Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Sinan Çalışkan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Makine Mühendisliği Bölümü’nden 5 öğrencinin, UMES kapsamında Çorum Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren işletmelerde 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılı stajlarını tamamladıklarını belirtti.

Öğrencilerin, tercih ettikleri işletmelerde uygulamalı eğitim stajlarının, sorumlu öğretim elamanları ve işletme eğitim sorumlusu tarafından planlandığını ve yürütüldüğünü belirten Prof. Dr. Çalışkan, şunları kaydetti:

“Öğretim elamanları, danışmanı oldukları öğrencilerin eğitim gördüğü işletmeleri ziyaret ederek, işletme eğitim sorumlusu ile beraber, bu çalışmaları yürüttüler. Bu eğitim modeli, aslında tıp fakültelerindeki uygulamalı eğitimin mühendislik fakültelerindeki karşılığıdır. Bu eğitim modeli sayesinde öğrencilerimiz, fakültede teorik olarak edindikleri mesleki bilgi ve birikimini, sahada uygulama fırsatı bulmaktadır. Dört ay sahada çalışma deneyimine kavuşmuş olan bu öğrencilerimiz, diğer üniversitelerin aynı bölümünden mezun olanlarına göre iş bulmaları açısından daha avantajlı durumdalar.”

Türk sanayisinin, teorik bilgisinin yanı sıra uygulama yönü güçlü mühendislere ihtiyacı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Çalışkan, “Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi olarak, sanayicimizin ihtiyaç duyduğu donanıma sahip mühendis yetiştirmeye çalışıyoruz. Uygulama yönü güçlü mezunlarımızın ülkemize, sanayi alanında önemli katkılar sunacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Çalışkan, uygulamalı mühendislik eğitim stajının bu yıl da gerçekleşmesi için imkan sağlayan Çorum Organize Sanayi Bölgesi’ndeki işletmelerin yetkililerine ve destek veren Çorum Ticaret ve Sanayi Odası’na teşekkür etti.

Stajını Tamamlayan Öğrencilerimiz Uygulamalı Eğitimden Memnun Kaldılar

Uygulamalı mühendislik eğitim stajını Cazgır A.Ş’de tamamlayan Makine Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi Enes Köknel “UMES programı boyunca üretim, kalite kontrol ve yalın üretim departmanlarında görev aldım. Bu süreçte mühendislik adı altında birçok tecrübe ve deneyime sahip oldum. UMES programı süresince geçen zamanda, geleceğim adına vereceğim kararlara yön verdi . Bu ışık sayesinde artık ileride nasıl yol izleyebileceğim hakkında kararlar alabiliyorum. UMES programında emeği geçen ilgisini hiç esirgemeyen Prof. Dr. Sinan Çalışkan hocama çok teşekkür ediyorum. Cazgır A.Ş. Proje ve Planlama müdürü Sn. Selma Çemrek, Kalite kontrol müdürü Sn. Ferhat Alnıak, Kalite Kontrol Sorumlusu Sn. Oğuzhan Kılınç’a deneyim ve tecrübelerindeki paylaşımlarından ötürü çok teşekkür ederim.” ifadesini kullandı.

Çorum Organize Sanayi Bölgesi'ndeki işletmelerden Yağmaksan Makine A.Ş’de uygulamalı mühendislik eğitimi gören öğrencilerimizden Zubaidah AL-Sammarraie, “Yağmaksan Makine A.Ş. de UMES yaptığım zaman boyunca kendimi oldukça geliştirdim hemen hemen her departmanda yer almaya gayret ettim. Üretim planlama, kalite kontrol, çizim (solidcam) alanlarında edindiğim bilgilerin benim için büyük bir şans olduğunu inanıyorum. Teorik bilgiler ile beraber bunu saha çalışması ile birleştirmek oldukça iyi bir deneyim oldu. Üniversitemiz bize sunduğu bu fırsat için teşekkür ederim” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Makine Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi Alperen Arslan UMES stajını Armor Isı Transfer’de tamamladığını belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü “Armor Isı Transfer, UMES yolculuğum boyunca işleri öğrenmem açısından bana her konuda yardımcı oldular. Bir fabrikanın nasıl işlediğini,  neler yapılması gerektiğini fabrika ortamında bulunarak öğrenme fırsatım oldu. UMES boyunca kendimi çizim programlarında ve Kalite Kontrol bölümünde bir çok şey kattım. Ben oradaki insanlara güvendim onlar da bana güvendi ve yaptığım işlere kendimi adımı yazdığımda hiç tereddüt etmeden yaptığım işe güvendiler. Çünkü biliyorlar ki bu alanda beni kendileri yetiştirdi. UMES programını bütün öğrenci arkadaşlarıma tavsiye ederim. UMES bizi gelecekte ki iş hayatımızda bir adım öne geçiren bir program olduğundan hiç şüpheniz olmasın. Üniversitemizin bizlere sunduğu bu fırsat için teşekkür ederim ifadesi kullandı”

Hitit Üniversitesi Makine Mühendisliği 4.sınıf öğrencisi Zeliha Örnek ise “Üniversitem bünyesinde 7+1 UMES eğitimini Alapala Makina Gıda San. ve Tic. A.Ş. yapmış bulunmaktayım. Uygulamalı eğitimim boyunca üretim ve tasarım departmanında bulundum. Üretim departmanında bulunduğum süreç içerisinde üretimin her aşamasını görmüş oldum. Tasarım departmanında ise tasarlanan makineleri nasıl revize ettikleri makinelerin parçalarına verilen tolerans değerlerini öğrendim. Bu eğitim bana iş hayatının nasıl olduğunu bir mühendisin nasıl olması gerektiğini gösterdi. Bu eğitimimde katkılarından dolayı Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Kanca, Haluk Çangar, Onur Ersoy, Ceyda Nur Sümbül ve Üniversiteme çok teşekkür ederim.” ifadesini kullandı.

Uygulamalı mühendislik eğitim stajını Alapros A.Ş.’de tamamlayan Makine Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi Rana AL-Sammarraie ise “Okulumuzun sunduğu güzel fırsat sayesinde kariyerime oldukça sağlam adımla attım. Bu süreç buyunca montaj, talaş imalat, kaynak alanında kendimi geliştirdim. İletişim becerim oldukça arttı.” görüşlerini belirtti ve emeği geçen herkese teşekkür etti.